Chasselas en Crémant de Luxembourg  : Een rêverie Aux Armes de Bruxelles

En nu de originele tekst van Johan De Groef, in her nederlands.

De eindejaarfeesten zijn voorbij. Maar  Aux Armes de Bruxelles is het altijd feest voor iedereen die houdt van een fijnzinnige traditionele keuken in een stijlvolle en familiale sfeer. Bovendien viert Aux Armes de Bruxelles zèlf  ook feest, want deze culinaire Grande Dame  is een eeuweling geworden. Uitzonderlijk toch ? Een iconisch instituut op een al even historische plaats op het Îlot Sacré in Brussel Hoofdstad.

Johan De Groef

Aux Armes is opgericht in 1921 door de rasechte Brusselaar Calixte Veulemans en in 2018  heeft Rudy Vanlancker – eigenaar van het bij de toeristen al even befaamde Chez Léon aan de overkant in de Beenhouwersstraat –  het nieuw leven ingeblazen. Hij heeft met zijn dynamische gastvrije équipe Aux Armes de Bruxelles opnieuw tot een onvergetelijke plek met een ziel gemaakt.

Het restaurant bedient in totaal 180 couverts verdeeld over drie zalen, elk met hun eigen ambiance. Er is de sympathieke en elegant ingerichte bodega en  een stijlvolle brasserie met authentieke zitbanken en wit tafellinnen. Daarnaast is er de in zijn oude glorie herstelde statige rotonde : houten lambrisering en fotogenieke glas-in-loodramen met in het midden de bedieningstafel en wat een gloedvolle knusheid als daarop geflambeerd wordt.

Op de eerste verdieping zijn er enkele zalen voor 10 tot 150 personen die perfect  afstembaar zijn op private dining voor familiefeestjes of zakelijke bijeenkomsten.

Aux Armes was de voorbije weken gastheer voor twee topdegustaties georganiseerd door het persbureau Azerty (murielle@azerty.it) en onze twee vrienden Marc & Hervé, van de 5duVin: één degustatie met  het palmares van topwijnen op basis van de chasselasdruif (met een atelier chasselas & Belgische kazen), de tweede met de presentatie van Crémants de Luxembourg geselectionneerd door de zelfde Marc & Hervé.

Gedurende de evenementen voorzag men een open bar om alle wijnen vrij te proeven. Vanaf 12.30 uur was er een walking lunch waar de wijnen konden gecombineerd worden met creaties van Meesterkok Cédric Callenaere.

https://auxarmesdebruxelles.com/

Een rêverie van geslaagde dates en huwelijken

Wat volgt is een gedroomde  dating/huwelijk van enkele coup de coeurs uit beide degustaties met één van de typisch Belgische gerechten die Aux Armes op het menu heeft staan.

Grande cuvée brut, Crémant de Luxembourg, Bernard-Massard

Als aperitief starten we met een feestelijke Crémant van dit welbekende wijnhuis uit Grevenmacher aan de Luxemburgse Moezel die net als Aux Armes in 2021 zijn honderdste verjaardag viert. Dit is een blend van chardonnay, pinot noir , riesling en pinot blanc die twee jaar lagering op zijn droesem kreeg. Lichte geel groene kleur met mooie pareling. In de neus  rijpe peren, witte perzik en wat abrikozen. Een strak levendige, licht kruidige volle mond met een mooi verleidelijke bittere afdronk afgelijnd met een zeste van sinaasappel en een eerste aanzet van brioche. Een ideaal aperitief gecombineerd met  amuse-bouche zoals o.a. rillette van forel.

https://www.bernard-massard.lu/nl/

Cuvée Charta, Crémant de Luxembourg, L&R Kox

Dit iconisch familiale domein in Remich met een geschiedenis die teruggaat tot, jawel , 1644  is wat mij betreft door Laurent Kox  – een echte explorerende fanaat van topcrémants – verheven tot het beste wat men zich kan dromen. Zijn dochter Corinne erft  een fantastische schat.

Deze uitzonderlijke cuvée van 50% chardonnay ( waarvan de helft gevinifieerd op barriques) 20% auxerrois en 15% pinot noir en pinot blanc, verbleef maar liefst 5 jaar sur lattes. Daardoor kan  de zo betrachte autolyse haar eigenlijke bijdrage  leveren: complexiteit en diepgang. Een prachtige combinatie van zestige fruitigheid  vermengd met licht gebrande toetsen en een toasteje brioche met ziltige boter.

Deze cuvée kwam samen met de Plateau Royal van verschillende soorten oesters met hun varieteit aan ziltige tonaliteiten en texturen harmonisch tot zijn recht. In gezelschap van soorten garnalen en langoustines zorgden zij en commun voor een hoogstaand buccaal feest. Kok…Kox…Charta.

https://www.domainekox.lu/fr/produits-domaine-kox/fiche-produit/cremant/cuvee-charta

Chardonne Grand Cru 1998 AOC Lavaux, Cure d’Attalens

Deze Grand Cru van het domein Obrist in Vevey is het pure bewijs dat ook chasselas ruim wat jaren kan verouderen. De schitterende goudgele kleur, de complexe aroma’s met toetsen van gele perzik, rijpe peer en lindebloesem in de neus, het rijke mondaroma, versmolten en intrigerend, nog steeds vineus en gevuld houden je een tijd lang in de ban. Heel rijke wijn mooi evenwichtig met een bijzondere, lange en verleidelijke finale.

Deze wijn laat zich perfect combineren bij de zo gegeerde garnaalkroketten. Hij heeft de verfijnde vettigheid om het krokante korstje te trotseren en vervolgens een smeuigheid die zich elegant vermengt met de frisse ziltigheid van verse garnalen in een passend jasje. Oud en jong samen, dat is ook wat Aux Armes aanbiedt.

https://www.obrist.ch/de/cure-attalens

Vase N°4 2003, Dezaley-Marsens Grand Cru “De la Tour”, Les Frères Dubois SA

Dit was – voor mij althans – de top van het degustatiemassief.  Oud en jong in één: frisheid en diepgang, toegankelijk en complex, secundaire en tertiaire aroma’s  evenwichtig in een verleidelijk harmonie. Een genereuze wijn met uitdagende aroma’s en een elegante zwierige minerale structuur die een grote culinaire inzetbaarheid heeft.

Kan je je een betere partner wensen bij zo’n klassieker als waterzooi Aux Armes de Bruxelles ?  Exquise dagverse vissen als kabeljauw, tong  met onze o zo vertrouwde  grijze garnaaltjes  zwemmend in een met passende  groenten verrijkte ambiance van krokante worteltjes, prei en witte selder, verstaan zich als geen ander met het beste wat de chasselas kan bieden. Een Zwitsers – Belgische culinaire jumelage .

https://www.lfd.ch/

Féchy La Côte Grand Cru 2013, Domaine du Martheray

Dit is een wijn met  – net als Aux Armes –  terroirgeschiedenis . In de bloemige  neus wat citrustoetsen  romig in de mond  met abrikozen ,gepenseeld met wat streepjes honing en een mineralige textuur. Wij gingen voluit voor een assortiment van Belgische kazen. Zelfs een Hervekaas smolt als ‘boter’ op de tong. Met dank aan de kazige voorzienigheid van Marc Vanhellemont.

http://www.martheray.ch/

In schoonheid eindigen

Brut Rosé Crémant de Luxemburg, Alice Hartmann

 Alice Hartmann is een uitzonderlijk Luxemburgs wijndomein: André Klein (commercieel directeur) citeert met fierheid  dat men “naast champagne en crémants ook Hartmann heeft”.

Zalmrozige kleur met een fruitige neus van bosaardbeien en fris kruidige toetsen. In de mond krijgen we een sprankelende maar zijdezachte sappigheid. Veel rijp en levendig fruit met een subtiele elegantie die persisteert zonder opdringerig te worden.

Tijd om letterlijk en figuurlijk af te ronden. Is er méér Brussels dan ‘bodding’ en , jawel, subtiel geglaceerd en verrijkt met Schaarbeekse krieken . Zo simpel en hemels kan een date zijn.

Wordt vervolgd !!!!

www.alice-hartmann.lu

 

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur la façon dont les données de vos commentaires sont traitées.