Els Caves de qualitat es mouen ! Corpinnat, el Cava “plus”

A la demande de mes amis catalans, j’ai traduit le papier publié la semaine dernière en catalan.

Corpinnat, que es?

Es la nova marca de garantia europea que distingirà els grans vins espumosos produïts al cor del Penedès. La iniciativa ha estat presa per sis cellers catalans, Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló, que s’han desmarcat del Consell Regulador del Cava per crear-la i han constituït la  “Asociación de Viticultores y Elaboradores CORPINNAT  (AVEC)”.

1523382621133

 

D’esquerra a dreta: Xavier Gramona (Gramona), Marcel Sabaté (Sabaté i Coca), Ton Mata (Recaredo), Josep Roca (Celler de Can Roca), Xavier Nadal (Nadal), Paco de la Rosa (Torelló) i Pere Llopart (Llopart)

Feia falta que els viticultors que elaboraven caves de qualitat es protegissin.

No ha estat una sorpresa. Es notava des de feia temps un malestar creixent dintre dels productors de mes talent de la denominació Cava i no hi havia dubte que això menaria una reacció per la seva part. Els grans productors han acabat posant al mercat caves de gama molt baixa a uns preus ridículs i que han desacreditat la qualitat dels caves. Avui dia, la denominació cava s’associa a una marca amb uns preus baixos i això es irrecuperable malgrat el gran prestigi adquirit per un grup de Cellers a base de molts esforços. Ja en el 2012 Raventos deixa la DO cava i en 2014 d’altres cellers el segueixen i es comercialitzen com Clàssic Penedès.

Lliurar-se de la etiqueta “low cost” i re-valoritzar el producte en el seu origen. Aquests son els dos principals objectius perseguits per Corpinnat !

Corpinnat arriba en un moment en que tot el mon del cava “tremola” : el respecte que mereixien les grans marques familiars de cava s’ha sacsejat completament, ja que elles estan a punt de perdre una a una la seva identitat. Freixenet ha estat comprat per un grup alemany, Juve & Camps per una companyia, veritat que es catalana, però es farmacèutica, Codorniu s’està trencant i molts dels seus accionistes volen vendre. I la veritat es que la majoria de marques de cava no elaboren elles mateixes el seus caves.

Per entendre millor la situació , jo he trucat a Ton Mata (Recaredo) copresident de AVEC. Jo se que està apassionat per aquest nou projecte col·lectiu i esta convençut que permet albirar el futur amb optimisme. Jo li he demanat de que ens expliqui millor el esperit d’aquest projecte. Per tenir mes opinions també m’he reunit amb Pere Canals de Castell de Sant Antoni i Agustí Torelló de Art Roca (que no necessita presentació degut a tan que ha lluitat per la causa del cava).

d0b910e8b5ae27252b3d1d479a42d957_400x400
TON MATA

Ton, explica’m amb paraules ben simples el que us aportarà Corpinnat.

Avans de tot nosaltres volem  re-valoritzar el nostre producte. Corpinnat ens ajudarà. Això no es solsament una declaració d’intencions, es la base  d’una de les reglamentacions mes exigents en matèria de vins espumosos que determina:

1.El nostre ferm compromis per al qualitat i per utilitzar aquesta marca exigirem els següents paràmetres:

  • Collita manual
  • Raïms biològics certificats.
  • Utilització de varietats històriques, amb un accent particular sobre les autòctones.
  • Vinificació complerta a la propietat.
  • Criança de mes de 18 mesos. Preu minim garantitzat al viticultor. Tindrà que ser superior als 0,7 € per Kg.

O sigui, els establiments vinícoles que s’adhereixin a Corpinnat, no podran elaborar per tercers. Es una mesura per intentar lluitar contra la marca blanca  que en el any 2017 va representar el 37.5% d’ampolles venudes a Espanya.

2.Un territori : El Penedès

La expressió referència el origen del raïm i la zona geogràfica dintre de la que s’elabora el Corpinnat. Contràriament a la DO cava, que s’elabora a diferents regions autònomes, (Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, La Rioja, Alava, Saragossa, Navarra, Valencia i Badajoz), els productors que comercialitzin sota el segell de Corpinnat, tindran que concentrar la seva activitat productiva dintre de 46 municipis que inclouen tots els que pertanyen a la regió del Alt Penedès, algunes del Baix Penedès, Alt Camp, Anoia i el Baix Llobregat. Es el bressol dels grans vins efervescents de la regió històricament vinícola del Penedès, al sud de Barcelona, on des de principis del segle 19, la elaboració d’aquests vins ha començat segons el mètode tradicional. El clima, el terreny i una llarga experiència de la cultura vinícola, garanteixen a aquesta zona les condicions òptimes  per la elaboració de vins amb una personalitat única.

mapa1

Ton, que significa Corpinnat ? Trobo que no es cap nom que en veritat digui alguna cosa, sobretot per els estrangers.

CORPINNAT” vol dir : “nascut al cor del Penedès”. COR per cor, el bressol històric on fa més de 130 anys es van començar a elaborar els espumosos i PINNAT que prové de l’arrel etimològica Pinnae, que fa referencial al origen del nom de  l’emplaçament  Penedès, documentat al segle 10 com Penetense. Aquest adjectiu llatí deriva de pinna, que significa roca i que aplicat al Penedès equival a dir terreny rocós. Corpinnat es un títol equivalent a Champagne i figurarà a les etiquetes. No es comprarà un cava o un clàssic Penedès, es comprarà un Corpinnat”

imagesM4JRCGIFMLB. Es una exposició bonica Ton, es ambiciós i ho teniu molt clar dintre del vostre cap però, no creus que els consumidors i fins i tot els professionals s’hi perdran i que aquest nom els confondrà una mica? Tinc la sensació de que farà falta una burrada de temps abans de que un client no demani al restaurant un Corpinnat de la mateixa manera que ara demana un cava o un champagne.

Ton : “Es possible però et repetiré les paraules de Josep Roca: “ Avui comença una tradició on la marca sembla en aquests moments estranya, pero que es farà conèixer a tot el mon amb força…..”. Farà falta temps i moltes explicacions, nosaltres en som conscients. Em preparat un programa de presentacions i explicacions en totes les escoles de someliers, a la premsa, en principi a Catalunya i desprès a tota Espanya i mes tard al estranger. Nosaltres construirem una marca a poc a poc i la consolidarem a nivell internacionsl. El nostre objectiu es el d’obrir una categoria de vins dintre de una carta de Restaurant o a casa del cavistes. Hi haurà els Champagnes, els Franciacorta, els Corpinnat……

Ton, perquè heu creat aquesta marca en comptes de adheriu-vos a Classic Penedès on els objectius son pròxims als vostres ?

Classic Penedès es una categoria al interior de la DO Penedès, es un vi complementari de una apel·lació, del mateix estil, del vostres Crémants per exemple a France; no es mai el vi “central” de la regió. Nosaltres volíem un vi que representés a tota una regió, una apel·lació regional com es Champagne o Franciacorta. Nosaltres volíem demostrar que vins efervescents de gran qualitat, amb un llarg envelliment i únics en el mon son elaborats en aquesta regió del Mediterrani. Seran els CORPINNAT.

mapa7I el “cava de paratge clasificat” no era suficient per defensar la qualitat dels vostres efervescents?

Ton: “ No, perquè aquesta menció no mes s’aplica  al TOP Cava del Celler, sovint a un sol vi per Celler. Aixó no es representatiu i no es un una imatge que tingui un gran pes sobre els mercats. “Es una parcel·lació i tothom pot fer una cosa semblant, no soluciona res”

Però digues-me Ton, serà això un club elitista?.

En absolut, la marca Corpinnat desitja integrar tots els elaboradors d’espumosos dintre del territori, que responguin a les normes de qualitat establertes per la reglamentació a fi de poder utilitzar aquesta marca i que estiguin situats dintre del limit territorial de CORPINNAT. “Volem donar valor al nostre producte”. Al mateix temps si CORPINNAT es una figura jurídica sòlida, es podrà mostrar flexible al començament. D’aquesta manera els productors poden comprar raïm, a condició que sigui BIO i que garanteixin al viticultor un contracte de compra mínim per 3 anys. Hi haurà un període de transició. Amb mes de dos milions d’ampolles al seu darrera, lo que representa el 30% del total del vi espumós d’alta gamma; el preu mig de les ampolles venudes per aquests Cellers varia entre 16 i 20 €. (quan el de les ampolles amb DO Cava – amb mes de 250 milions venudes anualment- no es mes de 4,55 €).

El club dels promotors  vol que la marca CORPINNAT estigui al centre de les etiquetes, encara que pertanyin a la DO Cava, a la DO Penedès o a cap de les dues. “ per poder incorporarse efectivament, tenen que passar una auditoria exterior inicialment i una auditoria anual per comprovar que es treballa de conformitat amb la reglamentació”. “No es un club tancat, ni un moviment de separació dintre del Cava, es una marca col·lectiva molt auto-exigent”.  “Lògicament es farà una menció al etiquetatge”. Les primeres ampolles de CORPINNAT  arribaran al mercat al Octubre de 2018  sortides de les sis empreses que han llençat la iniciativa.

CORPINNATTon, he parlat amb altres productors de cava i si per un costat us feliciten per aquest pas endavant, per l’altre retreuen que us ha faltat ambició !.

Pere Canals de Castell de Sant Antoni està emocionat amb el nom, “ cada dia m’estimo mes el nom, ofereix un discurs atractiu i autèntic”, en canvi Agustí Torelló de Art Roca no n’està tan convençut”. “La paraula te que evocar un territori geografic com es el cas de Champagne o Rioja. El Cava ja no l’evocava pero Corpinnat tampoc. Tu no podràs prendre mai un bitllet de tren per anar a Corpinnat”, em diu. “Fa falta un nou nom que identifiqui un territori. El Cava es una denominació sense origen, aquest es el problema. Tot això s’hagués pogut evitar si s’hagués adjuntat a la DO Cava un origen i si s’hagués creat tal com s’ha proposat moltes i moltes vegades les DO Cava, Alella, Cava Penedès, Cava Rioja…o sigui Denominacions de Origen que reivindiquin un territori. Però això ha estat sempre refusat per les grans propietats que es volien nodrir de raïms de tot Espanya on la DO Cava existia, (Rioja, Alava…) el territori hauria fet pujar el preu del raim i complicat els cupatges sigui que s’hi han oposat sempre. Dit això, es una bona iniciativa, va en el bon sentit, es un inici però, farà falta anar mes lluny. La filosofia de Corpinnat es molt bona i està molt pròxima a la nostra (ell ha escollit anar junt amb Classic Penedès). Els criteris son els mateixos amb lleugeres diferencies. Insisteixo, tenim que parlar abans de res de territori i per mi , es Penedès. El cava evoca una tipologia de vins, els espumosos, pero, te’n en compta, que molt aviat La Rioja posarà al mercat efervescents sota la DO Rioja, la menció cava ni tan sols apareixerà, confien en la força de la paraula Rioja. Si nosaltres anem mes lluny amb el mateix raonament, si la DO Rioja fa Cava, el Penedès tindria que poder fer Rioja !. Es urgent per nosaltres crear una DO propia que identifiqui el notre terreny, el Penedès i posar-lo a l’avantguarda.

Classic Penedès i Corpinnat parlen per trobar una solució : amb la creació de Corpinnat segur que estem en el bon camí”.

20180418_153444
Agusti Torello (At ROCA)

Pere Canals (Castell de Sant Antoni) com Agustí, també els va felicitar per haver estat capaços de tirar endavant una iniciativa tan important i tan ben elaborada. Pero pensa que” i amb tota la humilitat deguda,  l’hi sap molt greu que aquest pas tan important que s’ha fet al crear Corpinnat no hagi estat un pèl mes ambiciós. “ Crec que ja posats, era (o potser hauria de dir « es ») el moment d’aportar una solució definitiva creant una nova DO amb el seu territori delimitat, els seus terrenys, les seves vinyes, el seu clima i la seva gent. I de pas, homologar-nos a la resta de DO catalanes, com ara Priorat, Empordà, Terra Alta… que son « governades » desde Catalunya, fet que trobo molt important, i mes en els temps que córren, ens agradi o no, la marca « cava« , per molt que ens la sentim nostra, que ens l’estimem i que ens hi identifiquem, ha caigut en el desprestigi, que en termes de marketing es el pitjor que li pot passar a una marca. Avui dia, es una marca associada als baixos preus i a les ofertes, i això, no es pot remuntar (i menys havent grans operadors al sector amb interessos totalment contraposats als nostres), encara que hi hagi un bon grapat de marques, com les que vosaltres representeu, que sí que tenen un gran prestigi guanyat a base de molts esforços i de molts anys. Però el paraigües que engloba a tot el sector Cava està irremissiblement deslluït. Com sabeu, el nostre celler es un dels mes petits i joves del cava. Tot just varem néixer el 1999, i tot i així, ens agradaria fer l’esforç personal i econòmic necessari per poder ésser acceptats com a membres de l’AVEC. Però estariem molt mes decidits i il.lusionats a dur a terme aquest esforç si el fèssim per acollir-nos a una DO autèntica, com aquelles que tú, Ton mencionabes quan deies que a un gran vi del mon se li suposa un territori singular, clarament delimitat, amb el seu terroir, el seu paisatge, les seves varietats i la seva gent (Borgonya, Champagne, Bordeaux, Toscana, Rioja, Ribera …)Nosaltres som molt afortunats d’estar establerts en un territori com el Penedès, amb un grandíssim potencial: un paisatge que enamora, unes qualitats del sòl immillorables i amb unes grans varietats autòctones,  com la xarel.lo, única al mon; i per si això fos poc, a la vora d’una de les ciutats més atractives del planeta, amb el plus que això significa en quant a oportunitats.  Com deies Ton: La terra es la partitura, els ceps els instruments i les persones els músics … i nosaltres ho tenim tot! Crec que tot això ens hauria de permetre ser mes valents i ambiciosos en el projecte Corpinnat. Penso que som molts els qui així ho veiem, i que aspirem a aconseguir algun dia una DO pròpia i exclusiva, que podria ser admirada al món sencer”

foto6
PERE CANALS
  • Ton conclou : “ Nosaltres respectem aquesta idea pero volem procedir per etapes. La primera etapa, sigui quin sigui el objectiu, es definir el territori. La segona es ser exigent amb la qualitat al interior del territori.  Avui dia, Corpinnat i Cava son dos conceptes que poden caminar en paral·lel o de manera divergent. El temps ens ho dirà. Nosaltres hem escollit no destruir el Cava de manera definitiva, deixant de costat moltes persones que no podien acceptar les nostres regles de manera immediata i que podien necessitar un temps de reflexió. Per un altre costat, per obtenir una DO, es necessari un llarg periode transitori que ens donarà el temps de definir-nos i de poder escollir tots junts o individualment cap on volem anar. Cava es un molt bon concepte, que podria servir de paraigua per un “vi espumós Espanyol”. Tots els que no estarien interessats per segment de producció de qualitat superior podrien continuar utilitzant-lo. D’altre banda, tots els que volen vendre amb l’exigència que el mercat demana per competir amb els millors escumosos del mon tindran necessitat de un territori. Com nosaltres, tots els territoris de Cava podrien organitzar-se amb una reglamentació exigent al voltant de les seves sub-regions, això es pot fer seguint el nostre exemple. Tot aquest moviment pot estar assumit per la DO o per el sector privat, com es el nostre cas.

Tinc l’ impressió de que com desprès d’un terratrèmol, coses noves, coses positives succeirant. La qualitat de molts caves passava sovint desapercebut, esperem que Corpinnat ajudarà al consumidor a veure-hi mes clar. Fa falta que els professionals ajudin a Corpinnat a fer-se conèixer, es una feina de temps, una feina a seguir, una bonica historia.

“Avui comença una tradició amb un topònim que ara sembla estrany, però que es farà conèixer al mon amb força….” Josep Roca

 

Corpinnat_PituRoca

Fins molt aviat,

Marie-Louise Banyols

12 réflexions sur “Els Caves de qualitat es mouen ! Corpinnat, el Cava “plus”

  1. Chère MLB, je me fais l’interprète de la gouvernance du « Belgenland » (pays de la belgitude) pour vous inviter en tant que traductrice officielle de sa majesté couarde Puigdemont, en exil doré (4800 € de loyer mensuel) dans mon pays d’origine. Alors que ses petits camarades d’indépendance croupissent dans les geôles du royaume néo-fascisant d’Ibérie, ayant choisi – à mon avis – une stratégie inadéquate pour obtenir des avancées pourtant légitimes, lui se gave de frites, de « choesels » et de bon chocolat. Bon profit!

    J’aime

    1. CHER lUC, PRIMO MON TEXTE N’A RIEN À VOIR AVEC LA POLITIQUE. SINPLEMENT MÊME LES CATALANS NE COMPRENNENT PAS CORPINNAT, D’ÒU LA DEMANDE DE CERTAINS AMIS CATALANS D’UNE TRADUCTION.
      DEUSIO, JE NE SUIS AUCUNEMENT LA TRADUCTRICE OFFICIELLE DE PUIGDEMONT!
      Vos propos sont hors sujet.
      Bon profit,
      MLB

      J’aime

    2. Je ne vais pas en rajouter, mais, tout de même, « royaume néo-fascisant » est de trop.

      Il faut avoir vécu sous Franco pour apprécier les conditions de démocratie fédérale qui règnent en Espagne depuis sa chute et, avec lui, celle de son régime. Un simple anecdote, qui se rapporte à ce que j’ai écrit plus loin sur les années pendant lesquelles j’ai travaillé comme géologue en Espagne. Nous nous arrêtons vers 13 h, après une rude matinée de lever de coupe et de prélèvements, dans le bistrot d’un village rural perdu dans la nature, vers Hellin. Que des habitués, pas un seul touriste. Le patron bienveillant consent à nous donner de quoi manger ; à une table, sont assis quatre gaillards jouant aux cartes, que leur uniforme indique une appartenance à la guardia civil. Dès que nous nous attablons, ils se lèvent, s’emparent de leur baudriers, képis et le reste et sortent, pour réapparaître cinq minutes après, bien harnachés et nous interpellent plutôt brutalement ; silence de mort dans l’établissement ; papiers, fouille au corps, sortie hors du bistrot, fouille en règle de la voiture et…de nos sacs de terre ; malgré nos documents officiels de coopération, les choses durent. Pourquoi de la terre dans nos sacs ? Quel intérêt ? Heureusement l’un d’entre nous parle couramment l’espagnol. Ils finissent par partir. Nous entrons dans le bistrot et là, dans une rumeur sympathique à notre égard, le patron nous offre du vin afin de trinquer avec tout le monde et traduit le sentiment général en les traitant de quelque chose qui voulait dire, d’une façon triviale : « cons comme des balais » ! Il s’agit d’une toute petite chose, mais significative de ce qu’était ce régime et ses serviteurs.

      Le Catalan étant une langue à part entière, une traduction susceptible de faciliter la compréhension d’un texte précédemment écrit en français me paraît tout à fait naturelle et n’implique aucune forme de prise de position politique ou assimilée.

      J’aime

  2. Non, Luc, l’Espagne n’est pas néo-fascisante. Tu insultes tous ceux qui ont oeuvré à y installer une vraie démocratie pluraliste et fédérale en disant cela – y compris des Catalans.
    Et si tu as le droit d’avoir ton opinion sur ce qui est légitime ou pas, ce n’est pas forcément celle des autres. Provocation n’est pas raison.
    Par ailleurs, je trouve très bien que Marie-Louise publie son texte en catalan, puisque c’est la langue des fondateurs du Corpinnat.

    J’aime

  3. Belle traduction, Marie-Louise, presque accessible de façon rapide pour moi étant donné que j’ai parlé le Provençal pendant mes années d’adolescent. Il m’en reste quelques bribes…Nous aurions dit, dans la langue de Mistral : « nascu au couar dau Penedès ».
    Sabadell évoque pour moi de beaux souvenirs. Le Vallès Penedès est un couloir effondré contenant beaucoup de formations du Miocène, surtout continentales, riches en fossiles de mammifères de cet âge. L’un des paléontologistes les plus célèbres était Miguel Crusafont i Pairo, qui a fondé un musée à Sabadell. De là, nous allions à Teruel, ville magnifique, toujours pour travailler dans le Tertiaire continental. Plus tard, les années passant, ce sont les formations tertiaires de la Mancha qui ont attiré notre attention ; nous logions à Valdeganga, minuscule village, le long du rio Jucar, dans la fonda de Josefina et Aurora. Et enfin, les salines de Santa Pola, près d’Alicante. L’Espagne, côté Catalogne et Levant, est un pays qui a beaucoup compté dans ma vie de géologue…J’arrête, car cela n’intéresse personne (dévidage de la bobine des souvenirs). Il faut que je parcoure à nouveau certains de ces espaces, avant de flirter avec l’éternité, afin de cheminer dans les vignes et de déguster les beaux vins que les vignerons y produisent.

    J’aime

  4. Mais si qu’elle m’intéresse, ta bobine, Georges; fais-nous en profiter un de ces samedis!
    Et quant à l’amitié provençalo-catalane:

    « Per la glòria dau terraire
    Vautres enfin que siatz consents,
    Catalans de luenh, ò fraires,
    Comuniem toteis ensems ! »

    J’aime

  5. Erreur d’interprétation, donc j’assume l’erreur de ton (de mon ton). Deuxième degré, ça vous dit? Mon intervention concernant la traduction (j’ai lu le texte en français la semaine passée, et l’ai relu en catalan in extenso cette fois aussi) , se croyait drôle.
    En même temps, sur les allusions:
    1) très heureux que ce blog soit, une fois encore, polyglotte
    2) c’est vrai que Puigdemont a choisi l’exil (comme de Gaulle en son temps) alors que les autres sont en taule
    3) c’est également vrai que l’argent de ses sympathisants lui paie une maison de luxe. En menait-il si large quand il était un petit plumitif de deuxième zone?
    4) Et le gouvernement de Rajoy – maintenant déchu, je le sais – a montré que Franco n’est pas oublié, notamment quand il a fait charger des électeurs non-violents
    5) c’est exact qu’il ne s’agit pas de vin dans mon propos. Je pense que TOUT est politique ou devrait l’être. En outre, et ce n’est évidemment pas votre faute, mes seuls contacts « avancés » avec le genre humain se passent par deux ou trois blogs interposés. Je n’ai pas maintenu de « réseau » ici, faute d’interlocuteur(s).
    Et encore, je vous ai épargné la coupe de foot, les 24 heurs du m

    J’aime

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur la façon dont les données de vos commentaires sont traitées.